KORNAY MARIANNE,
Szenes Ivánné
színész, konferanszié
(1930. január 14.- 2004. május 24.)

Az Olaszliszkai szõlõtermesztõ családból származó Lefkovits Margit, a Kisvárdáról érkezõ ortodox pesti bankár, Kornai József harmadik, de egyetlen leánygyermekeként jött a világra.

Színészi tehetsége nagyon hamar megmutatkozott. 16 évesen már fõszerepet játszott Vaszary Gábor vígjátékában. A színiskola elvégzése után a mûfaj óriásaitól Latabártól, Feleki Kamilltól tanulta meg igazán a könnyûmûfajt. A legjobban írták a magánszámait.

Az egykori Budapest Varieté nagyon népszerû konferansziéja volt éveken keresztül.

A Fészek Muvészklub híres asztaltársaságának - Királyhegyi Pál, Simonyi Magda, Fényes Szabolcs, Csikós Rózsi és a többiek - központi színes, nagyon kedvelt alakja volt.

50 éven keresztül Szenes Iván író felesége. Saját mûvészi pályájának háttérbeszorítása árán is elsõrendû feladata volt férje segítése. Talán ezért is alakult ki a legendás bemutatás, hogy a szerzõi esteken mindig úgy konferálták be, hogy "következik Kornay Marianne született Szenes Ivánné."

Nagyon szerették a nézõk színpadon és képernyõn egyaránt. A kívánság mûsorok állandó szereplõje talán legnépszerûbb szerepe a Szenesember, ahol partnere Latabár Kálmán.

Végakaratában létrehozta a Kornay Marianne Alapítványt, amely minden évben díjat ad egy fiatal könnyû mûfajú konferanszié részére.

<< vissza